Programma

Dubbelconcert met Mattanja Joy Bradley en Elles Bailey

Een avondvullend programma met twee vocale internationaal aansprekende top muzikantes. Allereerst de Tilburgse deelneemster van de TV programma’s ‘Singer Songwriters’ en ‘De Beste Zangers van Nederland’ Mattanja Joy Bradley. Met een nieuw formatie en nieuw verrassend repertoire naar de Reeshof. Als tweede op deze avond de uit Bristol UK afkomstige blues-ster Elles Bailey!! Twee super getalenteerde vrouwen op een avond en op een podium.

Elles Bailey

Het is wederom gelukt om een super internationaal hoog aangeschreven act naar de Reeshof te halen: Een aantal quotes over Elles Bailey: ‘The upcoming Bluespower lady from Bristol!’ - Nominee for European Blues Award! – Verpletterend debuut album ‘Wildfire’ – Beth Hart maakt ruimte voor opkomede ‘Lady of British Blues’.

De uit Bristol afkomstige Elles Bailey doorgaat een stormende fase in haar prille carrière. Haar debuutalbum ‘Wildfire’ oogst overal lovende kritieken. Zij wordt genoemd als het grote nieuw ontdekte supertalent van de blues en rock. Hooggespannen verwachtingen alom. Ze beschikt over het talent als vertolkster van de golvende rootsy blues, stevige country en soulfulle rock. Haar ‘smoky vocal’ stijl past perfect bij haar muziek. Elles schuift aan in het rijtje Dana Fuchs, Beth Hart en Ana Popovic.

Bailey’s carrière kreeg onverwachts een stormachtig verloop. Zij kan nu al terugkijken op een fantastisch 2017. “Het jaar is nu al geslaagd voor mij”, aldus de enthousiaste Britse. “De ontvangst van het album heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik ben er ook zo trots op. En dan te bedenken dat het aanvankelijk niet eens de bedoeling was om het zo aan te pakken”. Bailey doelt op het het plan om een familiebezoekje in Nashville te combineren met het opnemen van een demo in de nabijgelegen studio. Het pakte helemaal anders uit. Het bezoek aan Nashville bleek voor de uit Bristol afkomstige zangeres dusdanig inspirerend dat maar meteen een volledig album werd opgenomen met de plaatselijke muzikanten aldaar. Het waren toevallig niet de minsten ook. De groep doorgewinterde alleskunners hadden ervaring opgedaan bij o.a. Stevie Wonder, Garth Brooks, Lynyrd Skynyrd en Melissa Etheridge en bleken ook nog eens enorm onder de indruk van deze geheel onbekende nieuweling met die prettige en een, zeker voor haar jonge leeftijd al doorleefde stemgeluid. Bailey maakte meteen maar van de gelegenheid goed ‘misbruik’ en toverde direct enkele extra tekstblaadjes tevoorschijn. ”We zijn er nu toch”, zal ze gedacht hebben. Het plan om in 2017 een compleet album af te leveren speelde eigenlijk toch ook al lange tijd in haar hoofd.

Terug gekomen in Engeland werden de tapes nog even opgepoetst met behulp van Jonny Henderson en Joe Wilkins waardoor het geheel als een soort unieke ‘trans-Atlantische combi-regeling’ kan worden beschouwd. Het resultaat van dit avontuur heet ‘Wildfire’ en bestaat uit maar liefst twaalf nieuwe nummers. Enkele daarvan stonden al op ‘The Elberton Session’, een eerder uitgebrachte EP, en waren deels onversterkt. Deze zijn opnieuw ingespeeld en nu dus terecht gekomen op Elles Bailey’s officiële debuut. De zangeres is zelf verantwoordelijk voor de teksten maar heeft daarnaast een geheel eigen interpretatie van het bekende ‘Shake It Off’ toegevoegd. De van Taylor Swift afkomstige hit is bijna onherkenbaar bewerkt door Bailey en juist dat maakt deze vertolking zo geslaagd. “Ik bewonder haar als zangeres al vind ik persoonlijk de beginperiode het meest interessant. Zij heeft duidelijk haar muzikale wortels in de country en ik moet toegeven dat zij mij heeft beïnvloed.” Een andere opvallende track is de ode aan Howlin’ Wolf in de gelijknamige titel. Het eerbetoon ‘Howlin’ Wolf’ komt niet helemaal uit de lucht vallen zo blijkt

Bailey is niet voor niets onlangs genomineerd voor een European Blues Award die, en dat was allesbehalve een grote verrassing, mee naar huis werd genomen door Beth Hart. “Ik vond het een grote eer om tussen al die grote namen genoemd te worden. Ook Sari Schorr, met wie ik ook vaak op het podium heb gestaan, werd genomineerd.” Veel tijd om er bij stil te staan is er niet. Bailey heeft veel plannen voor de lange termijn en heeft zeker ook voor de komende dagen hier iets om naar uit te kijken.  

Mattanja Joy Bradley

Avontuur ligt er in het verschiet voor de ware durfallen. Neem nu singer-songwriter Mattanja Joy Bradley. Die gaat waarachtig geen enkele uitdaging uit de weg. Geen berg is haar te hoog, geen dal te diep. Ze neemt ze allemaal. Wie laat zich in de boeien slaan voor de eerste van haar vijf Amerikaanse tours? Wie gaat het gevang in voor haar muziek? Wie wordt met pek en veren de VS uitgezet en later met evenveel tromgeroffel weer onthaald? Juist ja, dat is onze getalenteerde vrijbuiter met de rijke fantasie, Mattanja Joy Bradley. En al die krachtige eigenschappen hoor je terug in haar muziek.

Haar debuut Wake Me Up, een mix van catchy pop en bezielde blues, opgedaan op haar levenspad vol hobbels wordt opgevolgd door een tweede album. Na een jaar door Amerika te hebben gereisd, gevolgd door een nodige sabbatical staat Mattanja weer op het podium met een scala van nieuwe songs en verhalen die je ziel weten te raken, je aan het denken zetten en dit alles verlijmd met een nodige dosis humor. Samen sterk met de zeer getalenteerde Mathijs Leeuwis (Björn van der Doelen) op pedal steel en gitaar, Judith Renkema (JW Roy, Komodo) op bas en Yori Olijslagers (Kyteman) op drums.

‘Je moet risico nemen. Je moet doorzettingsvermogen tonen. Nee leren zeggen en eigenwijs blijven. Ik heb veel meegemaakt, maar als je ziet wat ik ervoor heb teruggekregen.’ Dat is inderdaad heel veel. Zo werd ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Winnares van de Dutch Blues Awards voor beste vocalist. Bracht vijf albums uit met de band Bradley’s Circus. Was ze te zien bij de talentenjachten op tv als De Beste Singer-Songwriter Van Nederland en De Beste Zangers Van Nederland. Werden drie succesvolle singles van het album Wake Me Up gedraaid op Nederlandse radio en was kind aan huis bij 3FM. De liedjes werden o.a. gebruikt voor een zomerpromo van HBO, een Amerikaanse reclame van JC Penney en de Amerikaanse serie Banshee.

Avontuur en durf tekenen Mattanja. Ze is tegelijkertijd sexy en lief, stoer en zacht, blond en doorleefd. Ze verenigt al het onverenigbare in zich. Daardoor springt ze er altijd uit. En anders wel door haar trouwe viervoeter ‘Opa’, die altijd mee het podium opgaat.

Heyhoef-Backstage: Zaterdag 16-06-2018 - Aanvang: 20:00 u. / Tickets: 15,00 EUR